Олександр Вілкул привітав працівників ЖКГ з професійним святом

Голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Вілкул привітав працівників ЖКГ з професійним святом, відзначив основні напрямки роботи галузі та нагородив кращих працівників житлово-комунального господарства та побутового обслуговування.


«ЖКГ – одна з найскладніших сфер. За багато років нагромадилося безліч проблем, які ми з вами почали поступально вирішувати. Головне – ми маємо чітку програму. Попереду багато роботи, при цьому вже зроблено не мало. Перед нами стоїть завдання з впровадження енергозберігаючих технологій, з модернізації водопровідно-каналізаційного господарства, з благоустрою територій. Вирішення цих завдань – це обов’язкова умова розвитку регіону. І ми цим займаємося», – сказав Олександр Вілкул.

Реалізація адресної програми з благоустрою «Чисте місто»

Губернатор Дніпропетровщини наголосив, що цього року в рамках стратегії «Регіон-лідер» в усіх містах буде реалізована адресна програма із благоустрою «Чисте місто», яка покликана об’єднати спільні зусилля влади, комунальників та кожного жителя нашого регіону. Програма передбачає масштабні заходи з благоустрою та підвищення комфортності проживання громадян.


«Наші чисті міста, вулиці, двори – це спільна відповідальність влади та громади. Разом ми маємо можливість покращити благоустрій нашого регіону і минулий рік це довів. У 2011 році в загальнорегіональних суботниках взяли участь понад 300 тисяч чоловік. Під час суботників встановлено 80 дитячих майданчиків, створено 43 нові парки та сквери загальною площею майже 13 га. Ліквідовано понад 2,5 тис стихійних звалищ. Відремонтовано 41 тис. кв. м. комунальних доріг. Це важливе відчуття гордості та відповідальності за свій регіон, коли йдеш вулицею, до якої маєш відношення не тільки тому, що там живеш, а й тому, що доклав зусиль, щоб зробити її кращою», – сказав Олександр Вілкул.

Озеленення міст та районів області

У рамках масштабної Регіональної програми з благоустрою тільки в 2011 році висаджено 90 тис дерев, 40 тис кущів, очищено від сміття більше 2 км берегів водойм і понад 8 тис км доріг.

Поліпшення якості питної води

З метою поліпшення якості питної води в області під керівництвом губернатора вперше за останні 25-40 років розпочато модернізацію ключових підприємств водопостачання, які охоплюють понад 70% усіх споживачів води в області.

Проведено комплексне переоснащення Кайдацької насосно-фільтрувальної станції «Дніпроводоканалу». Це поліпшило якість питного водопостачання для жителів Дніпропетровська.

Вперше за 25 років здійснено перший етап реконструкції безнапірних швидкісних фільтрів на очисних спорудах «Аульського водоводу», що дозволило поліпшити якість води для 2 млн жителів області.

За рахунок обласного бюджету триває будівництво третьої черги системи оборотного використання промивних вод на Карачунівському водопровідному комплексі підприємства «Кривбаспромводопостачання». Цей проект дозволить поліпшити якість питної води для 250 тисяч жителів Кривбасу та сіл Криворізького району.

Реалізація всіх цих проектів дозволить поліпшити якість питної води для 2,5 млн. жителів Дніпропетровської області.

До 2015 року заплановано провести модернізацію всіх водопровідних очисних споруд регіону.

Встановлення систем доочистки води в закладах соціальної сфери

Поряд із масштабними проектами в 2011 році за ініціативи Олександра Вілкула реалізується адресна програма встановлення локальних систем доочищення питної води в установах соціальної сфери – насамперед у дитячих садках, школах і лікарнях. Такі системи вже встановлені у всіх дитсадках міст з найбільшим екологічним навантаженням. Це Жовті Води, Кривий Ріг, Дніпродзержинськ. Закінчується установка водоочисних фільтрів в усіх дитсадках Дніпропетровська. Також у Кривому Розі системи доочистки встановлені в усіх школах і установах соціальної сфери. Всього таких систем в області за минулий рік встановлено 503. Цього року такі системи будуть встановлені в усіх дитсадках міст Марганець, Нікополь, Орджонікідзе, Павлоград, Синельникове та Тернівка. Системи доочистки забезпечують і біологічну, і механічну очистку води. «Встановлення водоочисних систем у дитсадках та школах є важливим елементом турботи про здоров’я дітей», – сказав Олександр Вілкул.

До 2015 року системи доочистки води заплановано встановити в усіх дитсадках, школах і лікувальних установах області.

Екологічно безпечна система управління каналізаційними мережами

В області створюється цілісна автоматизована екологічно безпечна система управління каналізаційними мережами міст і районів. Це дозволило вже в 2011 році на 40% знизити кількість позаштатних ситуацій на об’єктах водопровідно-каналізаційного господарства, а також зменшити на 70% обсяг неочищених стоків у річку Дніпро в межах міста Дніпропетровськ.

Впровадження енергозберігаючих технологій

З метою підвищення якості опалення в області прийнята Регіональна програма модернізації комунальної теплоенергетики. Її реалізація дозволила вже за два роки на 5% зменшити питоме споживання природного газу і електроенергії при виробництві тепла і в середньому на 6% зменшити втрати тепла в мережах. У всіх містах області розроблені оптимізовані схеми теплопостачання. Їх реалізація вже розпочата в Вільногірську, Марганці, Дніпродзержинську і Павлограді.

Сучасна система поводження з твердими побутовими відходами

В області створюється сучасна система поводження з твердими побутовими відходами. Кожне місто і район отримали сміттєприбиральну техніку і цього року цей процес буде продовжено. Будуються і вводяться в експлуатацію нові полігони ТПВ. Зокрема, у 2010 році відкрито полігон у Юр’ївському районі, місяць тому – у Жовтих Водах, будуються ще 3 полігони – у П’ятихатках і Васильківському районі, а також полігон з лінією сортування і переробки твердих побутових відходів в Широкому. У цьому році починається будівництво полігону для правобережної частини Дніпропетровська, а також для Кривого Рогу і Криворізького району. Готується проектно-кошторисна документація для будівництва ще двох полігонів – у Магдалинівці й Іларіоновому (Синельниківський район). Для забезпечення належних умов збирання відходів було придбано 47 одиниць спеціальної сміттєприбиральної техніки та понад 2 тис нових контейнерів.

Розвиток транспортної інфраструктури

За 2010 рік в містах і районах було відремонтовано переважно капітально 1,5 млн. кв. м. доріг. У минулому році – ще 1,7 млн.

«У 2012 році перед нами стоять ще більш масштабні завдання – відремонтувати 1 млн. 850 тис. кв. м доріг», – сказав Олександр Вілкул. – «При збереженні таких темпів робіт за декілька років якісні дороги стануть візитною карткою Дніпропетровщини».

Copyright © Дніпроводоканал. Використання матеріалів сайту дозволено тільки при розміщені посилання на первинне джерело                                    Фото - Ігор Булгарін