Підсумки прямої лінії на тему «Про норми водопостачання та водовідведення»

На сьогодні прилади обліку холодної води у своїх домівках мають понад 60% дніпропетровських сімей. Про це під час прямої гарячої лінії повідомила начальник управління «Водозбут» КП «Дніпроводоканал» Людмила Вікторівна Тонкопій. «Споживачі, у яких немає лічильників не контролюють використання питної води та не вважають за доцільне ремонтувати власне санітарно-технічне обладнання, а це призводить до неконтрольованих витоків. Окрім того, з настанням поливного сезону через нераціональне використання води мешканцями приватного сектору знижується тиск води на верхніх поверхах багатоповерхівок. Ми закликаємо мешканців міста встановлювати прилади обліку, оскільки це дозволяє сплачувати за фактично спожиті послуги та раціонально використовувати питну воду», – зазначила Людмила Вікторівна.

Також Людмила Вікторівна зазначила, що з березня 2013 року введені в дію норми, які передбачають незначне збільшення обсягів водовикористання.

В основу розрахунку науково-обґрунтованих норм водоспоживання, відповідно до затвердженої наказом Держжитлокомунгоспу України від 27.09.2005 р. № 148 Методики вивчення нормативів питного водоспоживання населення, покладені дослідження фактичних обсягів водоспоживання в багатоквартирних житлових будинках міста.

Місцевими органами виконавчої влади затверджені результати науково-дослідної роботи та визначено обсяги споживання питної води населенням багатоквартирних житлових та приватних будинків міста Дніпропетровська.

За словами Людмили Вікторівни, сьогодні згідно з діючими тарифами мешканці сплачують 3,408 гривень (з ПДВ) за 1 м³ централізованого водопостачання та 1,980 гривень (з ПДВ) за 1 м³ централізованого водовідведення. «Але, у зв’язку з введенням нових норм, в грошовому еквіваленті оплата за воду збільшилась. Наприклад, в багатоквартирних житлових будинках з централізованим гарячим водопостачанням збільшення відбулось на 4,58 грн. Це стосується тих громадян, які сплачують не за показниками приладів обліку. Саме тому рекомендуємо ставити лічильники», – порадила Людмила Вікторівна.

Крім того, Людмила Вікторівна нагадала, що для зручності абонентів комунальне підприємство «Дніпроводоканал» спільно з «Приватбанком» реалізували проект, завдяки якому мешканці міста можуть розраховуватись за послуги водопостачання та водовідведення через термінали «Приватбанку» без оплати комісії. «Ми сподіваємось, що таке нововведення дисциплінуватиме споживачів і спонукатиме вчасно розраховуватись за спожиті послуги», – додала Людмила Вікторівна.

На сьогодні мешканці в середньому розраховуються з КП «Дніпроводоканал» за спожиті послуги на 70%, дніпропетровці з урахуванням боргів минулих років завинили водоканалу 135 мільйонів 700 тисяч гривень, зазначають на підприємстві.

Copyright © Дніпроводоканал. Використання матеріалів сайту дозволено тільки при розміщені посилання на первинне джерело                                    Фото - Ігор Булгарін