Мешканці міста продовжують накопичувати заборгованість за спожиті послуги водопостачання та водовідведення

Певна категорія громадян продовжує накопичувати заборгованість перед КП «Дніпроводоканал».

Постійна щомісячна недоплата і як наслідок збільшення заборгованості мешканців міста досить негативно впливає на роботу підприємства. Дефіцит коштів не дозволяє своєчасно та повністю розраховуватись за електроенергію, реагенти, ремонтні матеріали та інше. Це змушує підприємство активно працювати у судовому порядку.

Деякі споживачі навіть не здогадуються, що розгляд справ відбувається без виклику боржника до суду. Наказ про стягнення заборгованості виноситься судами протягом кількох днів, а борги автоматично стягуються з зарплат та пенсій громадян.

КП «Дніпроводоканал» наполегливо рекомендує не доводити стан своїх рахунків до виникнення заборгованості та звернення підприємства до суду, оскільки відповідно до змін у Законі України «Про судовий збір» підвищено ставку судового збору, розмір якої з 1 січня 2017 року складає:

за подання заяви про видачу судового наказу – 800 грн.;
за подання до суду позовної заяви майнового характеру – 1 600 грн..

Також, боржнику, який прострочив виконання грошового зобов’язання, доведеться сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три відсотки річних від простроченої суми боргу.

Крім того, слід зауважити, що 05.10.2016р. набула чинності нова редакція Закону України «Про виконавче провадження».

Окремим та досить вагомим напрямком цієї редакції Закону України «Про виконавче провадження» являється можливість виконання судових рішень приватними виконавцями. Таке нововведення значно спростить систему виконання судових рішень, оскільки приватні виконавці будуть зацікавлені в оперативному виконанні судових наказів та виконавчих листів.

Також Законом України «Про виконавче провадження» встановлюється плата за подання заяви про примусове виконання рішення – 2 відсотки суми, що підлягає стягненню з боржника, але не більше 10 мінімальних розмірів заробітної плати – 32000 грн.

Таким чином, систематична несплата за спожиті послуги та накопичення боргів призведе до примусового стягнення заборгованості через суд, у тому числі за рахунок майна боржника.

Крім того, вживаючи заходи з примусового стягнення заборгованості у судовому порядку, розмір відшкодування суттєво збільшиться, тому, наполегливо рекомендуємо боржникам врегулювати з підприємством питання оплати боргів у досудовому порядку.

Copyright © Дніпроводоканал. Використання матеріалів сайту дозволено тільки при розміщені посилання на первинне джерело                                    Фото - Ігор Булгарін