У грудні 2012 року після реконструкції буде введений в експлуатацію магістральний водогін Марганець-Томаківка

Реконструкція магістрального водогону Марганець-Томаківка, яка розпочалася у 2011 році з ініціативи губернатора Олександра Вілкула, завершиться вже у грудні цього року. Його робота зменшить на 30% втрати води та забезпечить безперебійним якісним водопостачанням понад 15 тис. мешканців Томаківського району.

Голова облдержадміністрації Олександр Вілкул провів виїзну нараду щодо ходу реконструкції водогону.

Магістральний водогін у Томаківському районі введений в експлуатацію більше 20 років тому – в 1989 році. Через зношеність мереж втрати води становлять близько 30%. У результаті цього мешканці селища Томаківка та прилеглих до нього сіл мають значні перебої з водопостачанням, особливо в літній період.

Для підвищення якості водопостачання за завданням Олександра Вілкула було розроблено проект реконструкції цього водогону. Він передбачає будівництво нової нитки водогону від Марганецької насосно-фільтрувальої станції довжиною 10 км з переключенням на існуючу нитку в районі села Зоря.

Вартість реконструкції водогону – 10,2 млн. грн. Фінансування робіт здійснюється з державного та обласного бюджету. Роботи проходять у дві черги. Наразі завершені земляні роботи, влаштовано 28 колодязів та укладено 5,1 км нової труби діаметром 315 мм.

«В області реалізується комплексна програма з підвищення якості водопостачання «Питна вода Дніпропетровщини». Зокрема, у грудні 2012 року після реконструкції буде введений в експлуатацію магістральний водогін Марганець-Томаківка. Його робота забезпечить безперебійним якісним водопостачанням понад 15 тис. мешканців Томаківського району. Також реконструйований водогін дозволить зменшити на 30% втрати води та економити електроенергію», – сказав Олександр Вілкул.

«Водопостачання в Томаківському районі основне питання, яке зачіпає інтереси всіх жителів. Будівництво водоводу Марганець-Томаківка є яскравим прикладом ефективності об’єднання всіх гілок влади у вирішенні глобальних питань. Кошти виділені з держбюджету для виконання програми «Питна вода», кошти обласного та місцевого бюджетів дозволяють будувати цей найважливіший для людей об’єкт», – сказав народний депутат Олег Царьов.

Губернатор також додав, що в рамках Регіональної програми «Питна вода Дніпропетровщини» реалізується низка великих інфраструктурних проектів з покращення якості водопостачання та якості питної води. Зокрема, проведено комплексне переоснащення Кайдацької насосно-фільтрувальної станції КП «Дніпроводоканал», яке включало в себе роботи з реконструкції фільтрів виробництва 1930-40-х років та хлораторної насосної станції. Це покращило якість питного водопостачання для мешканців м. Дніпропетровськ.

Триває реконструкція очисних споруд на Карачунівському водосховищі, який забезпечує водою понад 250 тисяч мешканців Кривбасу. 2 червня 2012 року на цьому водопровідному комплексі запроваджено триступеневу систему очистки води та систему преаерації водозабірного ковша. Вперше за 25 років проведено реконструкцію швидких безнапірних фільтрів на Аульському водоводі, що постачає воду ще понад 2 мільйонам жителів регіону.

У результаті введення в експлуатацію модернізованої каналізаційно-насосної станції на вулиці Кольській (2010 рік), Південної станції аерації Дніпропетровська (2011 рік) та нової каналізаційної станції в рамках будівництва колектора на вулиці Маршала Малиновського (2011 рік) у межах міста Дніпропетровськ на 70% зменшено обсяг скидів неочищених стоків в басейн річки Дніпро.

За 2010-2011 роки на Дніпропетровщині прокладено і реконструйовано 195 км водоводів, що дозволило забезпечити водопостачанням 31 тис. мешканців у сільській місцевості, які раніше користувалися привізною водою. У 2012 році заплановано реконструювати і прокласти ще понад 30 км мереж водопостачання, що дозволить покращити якість води та водопостачання для 50 тис. мешканців.

У 2011 році для покращення екологічного стану акваторії Дніпра в Дніпровське водосховище випущено близько 300 тонн мальків екологічно цінних видів риб – білого товстолоба, строкатого товстолоба і білого амура. Ще понад 12 млн. мальків було випущено в канал «Дніпро-Донбас», який забезпечує питною водою лівобережжя Дніпропетровщини, Харківщину і Донеччину. Ці види риб годуються фітопланктоном (донні водорості) і тим самим природнім способом фільтрують річну воду, що значно зменшує, зокрема, цвітіння води, підвищує якість води у річках, поліпшує загальний екологічний стан акваторії.

У 2011 році проведені заходи з розчистки русел на проблемних ділянках річки Мокра Сура в Дніпропетровському районі (1,2 км), річки Вовча поблизу Павлограда (0,72 км), річки Стара Саксагань (1,2 км).

Важливою складовою в рамках регіональної програми з покращення якості питної води є установлення систем доочистки питної води в дитячих садочках, школах і лікарнях області.

Зокрема, в 2011 році за кошти обласного та місцевого бюджетів встановлено 334 системи доочищення води: у дитячих садках Дніпропетровська (78%), Кривого Рогу (100%), Жовтих Вод (100%), Дніпродзержинська (100%).

Крім того, у Кривому Розі встановлені системи доочищення води в 133 (95%) школах. За кошти державного бюджету у 2011 році встановлено ще 21 систему доочистки питної води в закладах соціальної сфери сільських населених пунктів. У тому числі в Апостолівському районі встановлено 2 системи доочистки (1 в дитячому садку та 1 в школі), у Верхньодніпровському районі – 5 систем в дитячих садках, у Криворізькому районі – 14 систем (7 – у дитячих садках, 5 – у школах та 2 – у лікувальних закладах).

Загалом на початок 2012 року в дитсадках та школах області встановлено 658 систем доочистки питної води. Це 401 дитсадок та 257 шкіл.
Наразі ведеться встановлення фільтрів доочистки питної води в 75 дитячих дошкільних закладах 6-ти міст області (м. Марганець – 8, м. Нікополь – 18, м. Орджонікідзе – 11, м. Павлоград – 20, м. Синельникове – 10, м. Тернівка – 8). У дошкільних навчальних закладах Дніпропетровська до кінця року буде встановлено ще 30 системи доочищення питної води. Таким чином усі ДНЗ обласного центру будуть забезпечені якісною питною водою.

Copyright © Дніпроводоканал. Використання матеріалів сайту дозволено тільки при розміщені посилання на первинне джерело                                    Фото - Ігор Булгарін