Комунальне підприємство «Дніпроводоканал» не будуть приватизовувати

Про це під час брифінгу повідомив заступник міського голови Володимир Медведчук.

«Сьогодні Дніпропетровська міська рада не розглядає питання про передачу «Дніпроводоканалу» у приватну власність – це підприємство залишається власністю міста і лише міська рада має право приймати рішення про зміну власника, але на сьогодні це питання не стоїть», – зазначив Володимир Медведчук.

За його словами, сьогодні на «Дніпроводоканалі» проходить процес реоганізації з метою оптимізації витрат підприємства. «У минулому році рівень діючих тарифів на водопостачання та водовідведення покрив фактичні витрати підприємства лише на 76%. За минулий рік збитки підприємства складають практично 73,5 мільйонів гривень. Діючий тариф було затверджено ще у 2009 році, згодом він збільшився на 3 і 5%. За ці три роки неодноразово підвищувався рівень заробної плати, вартість електроенергії, реагентів тощо. І для того, щоб не підвищувати вартість води, необхідно оптимізувати витрати підприєстмва, зберігаючи якість води», – наголосив Володимир Медведчук.

Процес оптимізації роботи комунального підприємства «Дніпроводоканал» включає ряд заходів, направлених на зниження витрат. З-поміж іншого, це заміна старого енергозатратного обладнання. Зокрема, завдяки встановленню нових регуляторів тиску на водопровідних мережах за три роки вдалося зекономити 18 тисяч кіловат електроенергії. Окрім того, автотехніка підприємства обладнана системами GPS навігації, що дозволяє чітко відстежувати її маршрути. Завдяки цьому витрати палива на підприємстві скоротилися на 30% або на 15 тисяч літрів у місяць. Також процес оптимізації включає і скорочення фонду заробітної плати за рахунок скорочення штатної чисельності працівників. У зв’язку з цим у 2012 році ми змушені були скоротити 118 працівників «Дніпроводоканалу» з повною виплатою вихідної допомоги, передбаченої законодавством, а також 115 вакантних посад. Загалом сьогодні на підприємстві працюють 3 тисячі 451 працівник, середня заробітна плата складає 3 тисячі 200 гривень, сказав заступник міського голови.

Під час брифінгу Володимир Медведчук зазначив, що за останні роки у місті знизився рівень споживання води. Наприклад, якщо раніше місто споживало 600 тисяч кубометрів води на добу, то зараз 450. Це пов’язано зі зниженням споживання води всіма категоріями споживачів, у тому числі й населення у зв’язку з більш раціональним її використанням.

За 2012 рік на реконструкцію та капітальний ремонт обладнання та об’єктів «Дніпроводоканалу» було витрачено близько 10 мільйонів гривень, з низ 7,8 мільйонів кошти міського бюджету, решта – власні кошти підприємства. Зокрема, було зведено водопровід для житлового масиву «Кротова», частини селищ Мирне та Краснопілля, модернізовано очисні сподури Кайдацької насосної станції, реалізовано ряд проектів щодо поліпшення технічного стану мереж, серед них реконструкція госпфекальної каналізації по вулиці Виборзькій на ділянці від пров. Орловського до вул. Несторова, в районі вулиці Калинової було замінено каналізаційний колектор. Загалом у 2012 році у місті було відремонтовано понад 6 кілометрів мереж водопроводу та каналізації.

Copyright © Дніпроводоканал. Використання матеріалів сайту дозволено тільки при розміщені посилання на первинне джерело                                    Фото - Ігор Булгарін